Home / Ljepota i zdravlje / SVAKI KORAK POSLE USTAJANJA JE VAŽAN: Evo šta treba da radite kako biste SMRŠALI

SVAKI KORAK POSLE USTAJANJA JE VAŽAN: Evo šta treba da radite kako biste SMRŠALI

Da li se ujutru budite puni enegije za predstojeći dan ili se budite umorni?

 

 

Da li se ujutru budite puni enegije za predstojeći dan ili se budite umorni? Poznato je da se po jutru dan poznaje, pa tako ukoliko se probudimo umorni, umor će se protezati kroz naš dan.

Međutim, postoje i stvari koje radimo ujutru a koje mogu uticati na našu dijetu i mršavljenje u toku dana.

 

Jutarnje navike i te kako utiču na naše zdravlje ali i na rad metabolizma. Svaki naš korak nakon ustajanja može odrediti kako ćemo se osećati taj dan i hoćemo li dobijati ili gubiti kilograme.

Dajemo vam nekoliko saveta šta možete raditi ujutru kako bi pospešili gubitak kilograma:

Uživajte u suncu
Istraživanja su dokazala da uživanje u sunčevim zracima može pomoći pri gubitku kilograma. Pitate se kako? Naučnici nam daju odgovor. Jutarnja svetlost pomaže u regulaciji unutrašnjeg sata koji poboljšava san (koji je neophodan za mršavljenje). Jutarnje sunce sadrži veće količine plave svetlosti, koja ima najjači uticaj na čovekov dnevni ritam. Potrebno je samo 20-30 minuta izlaganja jutarnjem suncu između 8 sati ujutro do 12 sati kako bi se iskoristili zdravstvene pogodnosti jutarnjeg sunca. I naravno, jako je bitno da se dobro naspavate i budete odmorni, tako će vaš organizam biti odmoran i samim tim organizam neće tražiti puno hrane.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Popravi svoje raspoloženje
Pozitivno razmišljanje je ključna strategija kada je u pitanju mršavljenje. Pokušajte promeniti način na koji reagujete na svakodnevne probleme. U užurbanom načinu života učimo da verujemo u negativne stvari, a pozitivne jednostavno propuštamo. Na to imaju uticaj i kultura i način odrastanja. Pozitivno razmišljanje deluje blagotvorno na um i telo.  Umesto što pokušavate popraviti svoje raspoloženje hranom, i to najčešće nezdravom, započnite jutro sa pozitivnim mislima. Iskoristite nekoliko minuta na početku svakog dana, mirno sednite i usredstredite se na ritam daha i očistite um od negativnih misli.

Promenite način putovanja na posao
Vožnja automobilom na posao je možda najpraktičnija, ali ta opcija ipak nije najbolja za vašu liniju. Istraživanja pokazuju da ljudi koji hodaju, voze biciklo ili putuju javnim prevozom na posao imaju niže vrednosti indeksa telesne mase od onih koji na posao dolaze automobilima. Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da čak hodanje do najbliže autobuske ili železničke stanice može biti vrlo korisno.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Obogatite doručak proteinima
Već je dobro poznato kako je doručak najvažniji obrok dana i vrlo važan pri mršavljenju, ali je manje poznati datreba uključivati zdravu dozu protein kako bi bili uspešni u gubljenju kilograma. Oni koji redovno koriste proteine manje su gladni tokom dana i manje jedu. Hrana bogata proteinima se duže vari i podstiče telo na lučenje peptidnog hormon YY, koji pomaže u povećanju osećaja sitosti.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Odradite jutarnji trening
Vežbe su uvek korisne, u bilo koje doba dana, ali vežbanje ujutru je vrlo korisno jer podstiče vaš metabolizam da radi ceo dan, što su potvrdila istraživanja. Naime, rezultati istraživanja su pokazali da žene koje vežbaju ujutru, tokom dana imaju slabiji apetit.

Foto Thingstock
Foto Thingstock

Ujutro pripremite hranu koju ćete poneti na posao
Ukoliko ponesete hranu od kuće najlakše ćete izbeći konzumiranje slatkiša, grickalica i nezdrave hrane kada vas uhvati glad na poslu. Zato je bolje da pripremite kod kuće zdravi obrok koji će vam biti dovoljan za ceo dan.
Tako, ne samo da ćete uštedeti novac nego ćete i sačuvati zdravlje i liniju. Istraživanja pokazuju kako osobe koje nose ručak od kuće imaju nižu telesnu masu u poređenju sa osobama koje jedu gotovu hranu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

kurir.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *